Succes med forandringsledelse

PDF-file

Arbejdet med at gennemføre større forandringer af processerne i virksomheden lykkes langt fra altid. Der er 3 afgørende succeskriterier for at lykkes med forandringsledelse i virksomheden.

 

Af Claus Toft Friis, partner, Friis Management Aps

 

Der er skrevet og sagt rigtig meget om forandringsledelse gennem de seneste år. Mange er kommet med bud på, hvad der er det afgørende for at lykkes med forandringsledelse. Samtidig er forandringsledelse kommet til at fremstå som noget meget komplekst og omfattende. Det behøver det ikke være …

Vi vil her give vort praktiske bud på, hvad vi mener, der er de afgørende forudsætninger for succes i forandringsarbejdet, det være sig en større ændring af en proces i virksomheden, implementeringen af et nyt ledelsessystem, eller en hvilken som helst anden forandring.

Vi mener, at der er tre afgørende succeskriterier for forandringsledelse:

1. BEHOVET skal være synligt i organisationen
2. SYNLIGGØRELSE af resultater og succeser
3. VILJEN til at føre forandringerne helt igennem

 

dreamstime_xl_97901031

 

Når de 3 succeskriterier er opfyldt, så brænder engagementet så kraftigt og vedvarende i organisationen, at forandringen lykkes. Vi gennemgår nedenfor de tre succeskriterier i detaljer.

 

1. BEHOVET skal være åbenlyst i organisationen:

Når der skal tændes op i pejsen, skal der bruges TÆNDSTIKKER og avispapir til at tænde op med. Ellers kommer der ingen ild. Sådan er det også med forandringer.

Vi har oplevet ikke så få projekter, hvor kommissoriet var meldt ud en enkelt gang – og forventningen fra ledelsens side var så, at nu var forandringen i gang. Men ligesom med optændingen af en pejs, så får ilden ikke altid fat første gang. Af og til må vi have fat i flere tændstikker eller mere avispapir.

Den absolut vigtigste forudsætning, for at få en forandring i gang, er, at de involverede har forstået – og følt:

  • HVORFOR forandringen er nødvendig og
  • HVORDAN dagligdagen ser ud, når forandringen er gennemført.

Vi har hos en kunde oplevet, at et projekt blev meldt så effektivt ud, at der vedblev en forandringsproces – også selvom projektet hurtigt blev aflyst igen (pga. en koncernbeslutning). Ilden blev ved med at blusse op.

 

2. SYNLIGGØRELSE af resultater og succeser

Det drejer sig om BRÆNDSEL. Ligesom der er forskel på egetræ og fyrretræ som brændsel, er der forskel på det, der kan holde gang i en forandringsproces.

Det bedste brændsel i forandringsarbejdet er et meget skarpt fokus på resultater. Ingen forandringsproces varer ved, hvis ikke organisationen oplever, at indsatsen lønner sig. Den kritiske periode er selvsagt i starten, hvor der måske ikke er så meget at vise frem.

Indtil resultaterne kommer, er det vigtigt, at ledelsen systematisk efterspørger resultater. Simpelthen for at understrege vigtigheden af forandringsprojektet – og at ledelsen virkelig mener det alvorligt.

Og når resultaterne så kommer, så skal ledelsen kommunikere og anerkende resultaterne synligt i organisationen. Det virker.

 

3. VILJEN til at føre forandringen helt igennem:

Ledelsen skal bruge deres gode lunger eller måske en BLÆSEBÆLG til at puste nyt liv i gløderne, hvis forandrings-processen er ved at gå i stå.

Selv det bedste forandringsprojekt kan få modgang, og projektgruppen kan komme i vanskeligheder. Ex hvis der sker noget uventet og uforudsigeligt i markedet eller i organisationen. Noget, som gør, at de fleste måske mister troen på, at forandringen kan eller skal gennemføres. Her er det helt afgørende, at der synligt står en ledelse bag forandringen.

Det bedste er en leder, som løbende holder øje med ilden og som, hvis der skulle ske det, at ilden sygner hen, har gode lunger til at puste til gløderne. En leder, som virkelig sætter sit navn ind på, at forandringerne lykkes – og som derfor holder fast. Det er denne indsats, der skal til, for at køre forandringerne i mål.

Hvis du vil vide mere om vore resultater og erfaringer med forandringsledelse – og diskutere jeres behov, så kontakt Claus Toft Friis på mobil 61 37 97 44 eller på mail ctf@friismanagement.dk.